Storfisken i Tjuvtjern

Ifølge en gammel fiskeskrøne skal Tjuvtjern i Finnemarka huse en liten, men eksklusiv stamme med storørret. Inntil nå har dette vært en hemmelighet som kun noen få personer har kjent til. Det hele starter en høstdag en gang på nittitallet da tre karer strøk til skogs fra Eiksetra. De svettet og pustet opp Dritarbakkane, for på ryggen hadde de hver seg en tung bør. De skulle nemlig inn til Tverråsvannet og Goliaten med settefisk.

Da de nærmet seg Tjuvtjern ble de klar over at flere av fiskene skvulpet rundt i plastbeholderne med buken i været. Det var ingen tvil: Vannet begynte å gå tom for surstoff og det var ikke sannsynlig at settefisken ville greie seg helt inn til Tverråsvannet.

De ble enige om å sette fisken ut i Tjuvtjern. Da ville verken oppdretten eller bæringen være forgjeves. De syntes imidlertid at hele historien var såpass pinlig, at de bestemte seg for å ikke fortelle den til noen. I årene som kom vokste ørreten seg større og større og kun noen få som kjente til historien kunne glede seg over å få storfisk på kroken, men fiskeutstyr og fisk ble gjemt unna så fort man hørte eller så andre folk i nærheten.

Det kan godt hende at noe av denne historien er sann. Det kan være at fisk som var tiltenkt Tverråsvannet og Goliaten ble satt ut i Tjuvtjern fordi det ble slutt på surstoffet og at tjernet huser en og annen storfisk. Men sannheten er at Tjuvtjern tilhører det offisielle fiskestellsprogrammet og at det derfor settes ut fisk regelmessig i tjernet. Hvem som helst kan lese dette i årsrapportene til Drammen sportsfiske.

Tjuvtjern har fått navnet sitt etter denne gamle hula som ligger rett ved stien på østsiden av tjernet. I hula skal det visstnok ha bodd en tjuv en gang i tiden. Sannsynligvis en myte det også…

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.