Den dumme fuglen ved Langvannet

Denne fuglen traff jeg på en liten klippe ved Langvannet midt i Jotunheimen. Den brydde seg ikke videre om meg.  Den stod ganske stille og bare stirret utover vannet selv om jeg nærmet meg mer og mer. ”For en dum fugl”, tenkte jeg. ”Det er sikkert en sånn gjøk som ganske snart vil bli spist opp av et eller annet dyr”. 

Men det var slett ingen gjøk. Det var tvert imot en boltit. Dette var ikke noe jeg klarte å finne ut av selv, til tross for at jeg bladde meg gjennom to fuglebøker. Jeg måtte ty til to eksperter som for øvrig umiddelbart så hva slags fugl dette var. 

Da jeg imidlertid hadde kreket meg så nær boltitten at jeg også kunne se ned til bredden av vannet, kom det for en dag at boltitten slett ikke stirret tomt ut i lufta, men passet på to langbeinte, pjuskete kyllinger som spradet rundt nede ved bredden. Mine to eksperter kunne fortelle meg at det er hanfuglen som passer på kyllingene. Jeg var med andre ord vitne til en vaskeekte mannlig feminist som med glede ofret sin karriere for å ta sin skjerv av kyllingoppdragelsen. Ikke nok med det: Høyst sannsynlig stod han der på klippen for å tiltrekke min oppmerksomhet for at avkommene skulle være trygge. 

Siden jeg satt der på bakken med kameraet og niglodde på ham istedenfor barna, så tenkte han sikkert med seg selv: ”For et dumt menneske. Det er sikkert en sånn gjøk som snart blir spist opp av et eller annet dyr.”

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.